Bestill time her

Legers arbeidsmiljø

Hei og velkommen til mitt første blogginnlegg.

Jeg heter Kristin Planting Mølmann og er spesialist i arbeidsmedisin. Jeg brenner for at du skal ha et helsefremmende arbeidsmiljø. I og med at jeg er lege selv har jeg lyst til å si noen ord om legers arbeidsmiljø.

Legers arbeidsmiljø

Da jeg studerte på 2000-tallet var det lite fokus på legers arbeidsmiljø. Den eneste gangen jeg kan huske at legers arbeidsmiljø var på agendaen var på akuttkurset da Mads Gilbert sa vi måtte sikre skadestedet før vi skulle utøve førstehjelp. Det ville hjelpe lite å bli påkjørt selv i sin iver etter å redde liv. Dette bildet er lett overførbart til livet inne på sykehuset eller inne på legekontoret. Der kan vi lett bli påkjørt av manglende opplæring, uklare ansvarslinjer, manglende hjelp til prioritering av oppgaver, døgnlange vakter uten søvn og hvile, fravær av matpauser og mulighet til å gå på do, alenearbeid osv.

Legers arbeidsmiljø har blitt veldig aktualisert i forbindelse med at en av våre legekolleger, Maiken, tok livet sitt våren 2023. Hennes mann uttrykte sin fortvilelse på sosiale medier og det resulterte i bevegelsen #Legermåleve på internett. Det er smertefullt å lese om Maikens fortvilelse og enhver lege kan forstå hvilket krysspress hun har levd under.

Hva kan vi som gruppe gjøre for komme oss ut av denne situasjonen hvor arbeidshverdagen for mange leger oppleves uoverkommelig og uhåndterlig? Finnes det noen utvei?

Jeg mener det gjør det. Jeg mener vi som gruppe har masse å gå på med tanke på fellesskap, åpenhet og støtte. Vi må ta oss tiden til hverandre. Til å bygge relasjoner og fellesskap. Til å være åpen med hverandre om faglige utfordringer, egen usikkerhet og feil vi har gjort. Utad kan vi leger fremstå som en gruppe som står sterkt sammen. Innad ser man ofte en og en lege som kjemper sin egen kamp.

Det er ikke kultur for å vise sårbarhet. Det er ikke kultur for å vise hva en ikke kan og ikke forstår. Det er ikke kultur for å innrømme feil. Ideen om legen som ufeilbarlig, sterk og egenrådig lever sterkt videre. Samtidig som det medisinske faget utvikler seg i en rasende fart i alle retninger. Det er umulig å holde oversikt over all ny kunnskap som produseres hver eneste dag. Pasientene kommer til legen og forventer omsorg og dagsaktuell kunnskap om alle tilstander. Legen er alltid flere hakk bak google og har ingen mulighet til å holde seg oppdatert om alt som foregår innen sitt felt til enhver tid. Jeg tror både legen og pasienten kan føle seg hjelpeløs til tider.

I en slik situasjon er det avgjørende at legen tar like godt vare på seg selv som på pasienten.